• HomeHome         
  • Psihologie la ziPsihologie 
  • Informatica la ziInformatica
  • Filosofie la ziFilosofie    
  • Romantism si poeziePoezii        
  • HomeMuzica        
  •          

Tzunami-ul informației


        În viață conteaza de multe ori, pe lângă ceea ce spui și cum spui.
Sunt unii oameni care, încercând să-ti povesteasca ceva, se pierd în propriile amănunte. Trebuie să ai mare răbdare până la capăt să-i întelegi ce vor să spună, și asta se întamplă pentru că în mintea lor nu fac o sinteză a informației.
Altii, mai vicleni, o fac intenționat folosind acel limbaj de lemn, un fel de învarteala a cuvintelor, din dorința lor să fugă de răspundere și a nu se implica în ceia ce spun (stil Ion Iliescu).
Memoria noastră este depozitată, asemeanea unui calculator, pe un hard-disk din creier. Mintea poate să o citească mai ușor dacă aceste informații sunt organizate sub formă de idei ordonate.
Uitarea are un rolul foarte important, aceia de 'cleanup' al al memoriei, ea șterge tocmai detaliile banale, nefolositoare. Astfel se eliberează noi spații fresh de stocare.
Totuși, întâmplările cu caracter emoțional ne rămân adânc înfipte în amintiri, și ne urmăresc pe tot parcursul întregii vieți.
În procesul de învățare, este esențial să facem rezumate ale lecțiilor. Acestea odată reținute, vor putea fi apoi oricând, la redare, să fie dezvoltate și îmbrăcate cu veșminte de înfrumusetare (adică detalii).
De exemplu, ca să putem reține mult mai ușor, un număr de telefon, trebuie să-l memoram în grupuri de cifre (sub forma sutelor, miilor și nu în cifre singulare) Marii campioni de șah aplică această tactică de memorie vizuală în jocurile lor, ei lucrează cu grupuri de luptă, nu cu piese individuale.

Învățământul românesc performează în stilul său tocilar, te învață de toate dar de fapt nu știi nimic. În multe alte țări se pune accentul mai mult pe domenii și pe inovație.
Astăzi, cantitatea de informatii care năvalește peste noi ca un tzunami este enormă. Nu toată este reală, o mare parte este propagandă și dezinformare. Trebuie să știm cum să o disecăm și să alegem numai ce ne este cu adevărat folositor.


Dacă reducem corpul nostru la starea sa esenţială, el devine un nod de energii şi informaţii într-un univers de energii şi informaţii.
(Deepak Chopra)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu