• HomeHome         
  • Psihologie la ziPsihologie 
  • Informatica la ziInformatica
  • Filosofie la ziFilosofie    
  • Romantism si poeziePoezii        
  • HomeMuzica        
  •          

Ingrediente ciudate din alimente


În alimentația modernă de astăzi, cu produsele ei finite care arată atât de frumos și sunt foarte gustoase, se găsesc tot felul de ingrediente care mai de care ciudate. Inventitatea producătorilor în a face de a-și vinde marfa nu cunoaște margini și culmea este că aceste ingrediente sunt aprobate de Administrația pentru alimente și medicamente.


1. Castoreum

Ce este? Extract din glandele perianale ale castorului
La ce folosește? Firmele producătoare de îngheţată îl folosesc la accentuarea gustului aromelor de vanilie, căpșuni, zmeură sau alte fructe de pădure.
Mai este folosit deasemenea şi în industria de parfumuri.


2. Lanolina.

Ce este? Substanță, asemănătoare cu ceara, secretată de glandele sebacee a animalelor acoperite cu lână.
La ce foloseste? La producția gumei de mestecat. Lanolina, este un aditiv aprobat care face guma de mestecat mai moale. Această substanţă gelatinoasă se mai găseşte şi în cosmetice, în cremele de protecţia solară ca înlocuitor a vaselinei.

3. Gelatina.

Ce este? O substanță obținută prin fierberea oaselor, tendoanelor și a pieilor de animale.
La ce foloseste? La producția jeleurilor sau a altor ingrediente folosite în cofetarii.
Gelatina mai este făcută din colagen, care la rândul său se obţine din ţesut conjunctiv de porc fiert.


4. L-Cisteina.

Ce este? Un aminoacid ce se găsește în penele de rața și în părul uman.
La ce foloseste? La unele produse de panificație, pentru a îmbunătăți textura făcând pâinea mai moale și ca să reziste mai mult timp pe rafturi.
Acest aminoacid este format din 80% păr de om prelucrat, dar conţine şi pene de raţă prelucrate. McDonald's foloseşte L-cisteina pentru plăcintele sale.



5. Șelac.

Ce este? Secreția unui gândac din Thailanda (serlac).
La ce folosește? În cofetării la prepararea dulciurilor, prăjiturilor, jeleurilor, glazurilor, etc.



6. Vezică de peşte.

Unii producători au găsit un ingredient, încercând să-l țină secret, care oferă o mai mare strălucire a berii.
Este fabricat din vezica uscată de peşte.


6. Acid carminic.

Se extrage dintr-o specie de gandaci din familia Dactylopius coccus (Coșenila) care trăiesc în Mexic sau în Peru pe anumite specii de cactuși. Multe firme au inscripționat acest colorant ca E120
Din acești gândaci se extrage un colorant roșu aprins care se folosește în produsele de carne (salamuri, cârnați, pateuri) la iaurturile cu fructe, la colorarea sucurilor, etc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu