• HomeHome         
  • Psihologie la ziPsihologie 
  • Informatica la ziInformatica
  • Filosofie la ziFilosofie    
  • Romantism si poeziePoezii        
  • HomeMuzica        
  •          

Fructele și legumele din magazin

În ziua de astăzi aproape toți producătorii de legume și fructe folosesc pesticidele pentru tradarea bolilor și dăunătorilor. În mod inevitabil în cantități mici aceste substanțe ajung și în produsele finite de pe raft. Totul ține de noroc și de vigilența celor de la protecția cumpărătorului în a face analiză și a depistata limitele maxime admise pentru rezidurile de pesticide.
Iar multe legume și fructe de pe rafturile magazinelor au încetat de mult să mai fie un izvor de sănătate. Vitaminele din ele nu sunt mai multe față de câte se găsesc într-un hotdog sau o pungă de chips-uri ..

Fructele.

Bananele se culeg de verzi, pentru a putea face față transportului pe timp de săptămâni care se face în general cu vapoarele între două continente.
Ajunse în depozitele de destinație, acestea sunt plasate într-o cameră de gazare cu un amestec de etilenă și azot, așa-numitul "amestecul banană" care produce coacerea lor fără lumina soarelui.
Etilena - este o substanță de origine chimică ce conține fitohormoni și care aduce bananelor o formă matură și un gust delicios.
Dar vitaminele din fructe și legume sunt produse numai la soare, ceea ce în astfel de camera de gazare sunt absente.
Procesul normal de maturare al bananelor durează în jur de o săptămână iar în camerele de maturare accelerată are loc doar în 10-12 ore.
Merele sau perele pe care le găsim pe rafturi în magazine atunci când acestea nu sunt în sezon, ele înseamnă că au suferit un tratament chimic.
Pentru depozitarea lor de lungă durată și pentru a avea un aspect atractiv ele sunt tratate de obicei cu parafină (difenil)
Pentru a verifica dacă ați achiziționat fructe tratate chimic, se pun unele din ele într-o apă călduță câteva minute. După scoaterea lor dacă se detectează pe suprafața apei o peliculă uleioasă atunci e sigur că acestea au fost prelucrate cu difenil.
O altă verificare rapidă se poate face chiar în magazin. Dacă coaja fructelor este lipicioasă și întărită la apăsare cu unghia, este foarte probabil că au fost tratate chimic.
Difenilul funcționează în afara fructelor pentru a le păstra frumusețea dar în interiorul acestora au început deja procese de dezvoltare a cariilor toxine, periculoase pentru om - patulina.
Patulina este o micotoxină care are proprietăți mutagene fiind un produs prin descompunerea unor diferite bacterii.
Ca un compromis (pentru că tot le-ați cumpărat) fructele tratate cu parafină trebuiesc spălate cu apă și săpun, apoi clătite cu un jet de apă curată înainte de consum.

Legumele.

În scopul menținerii legumelor în depozitele cât mai mult, ele sunt pulverizate cu un gaz special - fungicide.
Fungicidul este o substanță de origine chimică pentru controlul mucegaiului.
Pentru îndepărtarea acestor substanțe de pe legume este suficient doar un jet de apă.
Dar mai greu stă treaba cu pesticidele care sunt înglobate în fructe sau legume odată cu dezvoltarea lor.
Foarte importantă este și problema folosirii nitraților (îngrăşământ) la cultivarea și creșterea legumelor.
Roșiile cultivate ecologic dacă sunt tăiate cu un cuțit în două, pe lăngă faptul că sunt zemoase, vor avea o pulpa de culoare roșu aprins. Dacă vedeți la incizia tomatele cumpărate că venele (dungile) lor sunt albe și carnea aproape incoloră - aceastea a fost cultivate cu ajutorul unor doze mari de nitrați.
Coaja la castravete în cazul care are coșuri moi (umflături) și pot fi şterse ușor, înseamnă că sunt crescuți fără nitraţi iar în cazul în care coaja este prea întărită, aspectul de un verde închis şi este lipsit de miros, acest castravete a fost cultivat folosindu-se nitraţi.
Când cumpărați varză uități-vă la baza ei de sub frunze (cotorul) care ar trebui să nu fie prea goasă, în caz contrar e de bănuit că s-au folosit nitrați.
Cartofii trebuie să fie cu suprafața netedă dar moale la atingere, dacă sunt prea țepeni sunt cu semnul întrebării.
Nu cumparați cartofi, dacă veți găsi pe ei pete verzi. Acest lucru înseamnă că cartofii au fost depozitate sub soare pentru o lungă perioadă de timp. Aceștia pot conține solanină o toxină periculoasă pentru om, chiar și în doze mici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu