Escrocii sentimentali de pe internetEscrocii sentimentali își crează în mediul virtual un profil cu identitate falsă, cu o fotografie infățișând o alta persoană (dar nu este exclus să apară chiar ei în persoană mai ales dacă au un aspect 'macio'), apoi demarează relații cu posibile victime pentru a ajunge, în cele din urmă, să le ceară bani, sub diverse pretexte.
Dacă bănuiți pe cineva verificați-i fotografia de profil - dând clic dreapta cu mouse-ul pe fotografie și alegeți opțiunea - căutare pe google a acestei imagini.
Vedeți dacă acea fotografie mai apare și pe alte conturi google sau pe alte site-uri dar cu un alt nume.
Pentru a câștiga simpatia și încrederea, relațiile încep foarte romantic, cu vorbe frumoase, de apreciere, la adresa victimelor lor, totul construind-se în timp un castel de nisip.
Adesea viitoarele victime primesc prin poștă chiar unele cadouri simbolice din partea escrocilor.
Trebuie să avem un sentiment de suspiciune întotdeauna când în viața noastră apare, așa, o persoană necunoscută și care își afișează gesturi extreme de tandrețe și afecțiune față de noi.
Concluzia e că escrocii sentimentali își petrec mult timp în relația lor cu victimele, le studiază punctele vulnerabile, și încercă să le creeze acestora o dependență față de acestă relație.
Uneori escrocii pot lucra organizați în bande dându-se unul șeful altuia sau alte persoane conjucturale momentului.
Apogeul relațiilor se ajunge atunci când în așa zisele prietenii au loc convorbiri telefonice afective. Acum e momentul ca escrocul să ceară bani invocând diferite pretexte. Ba că se află undeva și că nu are cardul la el, ba că a pățit ceva, dar că are nevoie urgentă de o sumă de bani cash și că bineînțeles o va înapoi înzecit.
„Este extrem de important să nu trimiteți bani cuiva pe care l-ați cunoscut online"
Multe dintre victime sunt însă atât de jenate de ceea ce au pățit, încât nu raportează cazul la poliție.
Psihologii atrag atenția că victimele acestui tip de escrocherie suferă o dublă traumă: pierderea banilor și a unei relații pe care ei o credeau autentică.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu